PAH-yhdisteet rakenteissa

Bitumikermit voivat sisältää asbestia ja PAH-yhdisteitä

PAH-yhdisteitä esiintyy yleisimmin vanhoissa rakennusmateriaaleissa, jotka ovat väriltään mustia. Näitä materiaaleja ovat esimerkiksi kivihiiliterva eli piki, kreosootti ja bitumi.

PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt on luokiteltu syöpävaarallisiksi aineiksi. Missä kaikkialla rakenteissa niitä sitten esiintyy? Listasimme tähän PAH-yhdisteitä sisältävät materiaalit TOP 7.

Musta tuulesuojapahvi voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Nro 1. Mustat tuulensuojapahvit ja paperit rakenteissa
Vanhoissa pientaloissa yleinen huolenaihe ovat rakenteiden mustat rakennuspahvit ja paperit. Ensin näistä tulee kartoittaa PAH-yhdisteet ja asbesti. Jos PAH-yhdisteiden pitoisuus on korkea, suositellaan yleensä materiaalien poistoa seuraavan saneerauksen yhteydessä. Mikäli materiaaleja ei voida poistaa tai niiden poistaminen tulee kalliiksi, mahdollista on myös mitata PAH-yhdisteiden sisäilmavaikutus eli niiden pitoisuus sisäilmassa.

Musta tuulesuojapahvi voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Nro 2. Bitumivedeneristeet lattiarakenteissa
PAH-yhdisteitä sisältäviä bitumeja on käytetty vedeneristeenä 1900-luvun alkupuolelta melkein 1980-luvulle asti. Bitumia esiintyy yleisesti esimerkiksi kylpyhuoneiden ja talosaunatilojen lattiarakenteissa. Sitä on käytetty myös ulkona pihakansien vedenristeenä. Bitumista tulee kartoittaa asbesti ja PAH-yhdisteet, mikäli rakenteita saneerataan.

Musta tuulesuojapahvi voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Nro 3. Vanhojen talojen kellareiden bitumivedeneristeet
Etenkin 1900-luvun alkupuolella rakennusten kellareita vesieristettiin bitumilla. Kuvan kaltainen näky on tuttu vanhojen talojen kellareissa. Bitumilla on tiivistetty seinän ja katon rajapintaa. Bitumi on ollut märkää levitysvaiheessa, se on valunut mutta kuivunut nopeasti jääden pisaroiksi. Myös seinissä ja lattioissa voi esiintyä bitumisivelyitä.

Musta tuulesuojapahvi voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Nro 4. Putken mustat eristepahvit
Etenkin 1960-1970 -luvuilla putkieristeenä on käytetty mustaa huopaa valkeiden asbestimassaeristeiden lisäksi. Näistäkin materiaaleista tulee kartoittaa asbesti ja PAH-yhdisteet ennen saneerausta.

Musta tuulesuojapahvi voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Nro 5. Sokkelin bitumivesieristeet
Etenkin 1960-1970-luvuilla käytettiin usein bitumia sokkelin vedeneristeenä maapinnan alapuolella. Sokkeli esimerkiksi siveltiin bitumilla. Bitumista tulee kartoittaa asbesti ja PAH-yhdisteet, mikäli rakenteita saneerataan, esimerkiksi salaojaremontin yhteydessä.

Musta tuulesuojapahvi voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Nro 6. Mustaksi tervatut peltikatot
Mustaa kivihiilipikeä tai vastaavaa käytettiin suojaamaan vanhoja peltikattoja etenkin 1950-1960-luvuilla. Mustien peltikattojen pinnoitteissa voi esiintyä myös asbesteja, raskasmetalleja tai PCB-yhdisteitä, joten ne kaikki tulee kartoittaa ennen saneerausta.

Musta tuulesuojapahvi voi sisältää PAH-yhdisteitä.

Nro 7 Koksibetoni rakenteissa
Vuosisadan alun rakennuksissa voi tulla saneerauksen aikana vastaan melkein mitä tahansa. Työt kannattaa keskeyttää heti, jos vastaan tulee jotain mustaa materiaalia tai kreosootin hajua, kuten tässä kohteessa, jossa lattiarakenteista löytyi koksibetonia.

YHTEYSTIEDOT

KT Kuntotutkimus Oy
Ruosilantie 14 A
HELSINKI
puh. 010 274 0810
info(at)kuntotutkimus.com

Suomen vahvimmat Kuntotutkimus Oy AA

KT Kuntotutkimus Oy © 2024