”Asbestitulos on joskus yllätys tutkijalle itselleenkin”

Asbesti näytteen tutkiminen ja saneerauksen suunnittelu

2.6.2021

Moni 60-70-luvun kerrostaloyhtiö on putkiremontin edessä. Saneerausten suunnittelu aloitetaan riittävän laajan asbesti- ja haitta-ainekartoituksen toteuttamisella kiinteistössä.

Kartoitus on lakisääteinen velvoite ja sitä tarvitaan, jotta kiinteistössä esiintyvät haitta-aineet paikannetaan ja voidaan huomioida suunnittelussa ja urakkalaskennassa. Asbestipurku on kalliimpi kuin tavallinen purkumenetelmä.

Riittävän laaja kartoitus on tärkeää myös terveyden ja turvallisuuden kannalta. Altistumista esimerkiksi asbestille ja raskasmetalleille sekä PCB-yhdisteille tapahtuu yhä.

Linjasaneerauskohteissa asunnot usein kartoitetaan otantaluontoisesti. Jos kiinteistössä on esimerkiksi 60 asuntoa, sopiva otanta on esimerkiksi 6 alkuperäiskuntoista asuntoa, mikä tekee 10 % koko laajuudesta. Silloin kaikki asbestipitoiset materiaalit todennäköisesti löydetään.
Vaihtelua asbestin esiintymisessä voi löytyä esimerkiksi eri rakennusten ja porrashuoneiden välillä. Yhdessä asunnossa kylpyhuoneen seinätasoite sisältää asbestia, toisessa ei. Toisessa asunnossa keittiön välitilalaatan kiinnityslaasti on asbestipitoinen, toisessa ei.

Vaikka asbestin esiintymisestä kiinteistössä on voinut kertyä tietoa, määräykset ja menetelmät muuttuvat. Jätelain mukaan asbestin laatu tulee selvittää, kuten onko se esimerkiksi antofylliittiä tai krokidoliittia. Viimeksi mainittu on haitallisin asbestilaatu ja sen purkumenetelmä on erilainen.
Kun asbestianalyysin tulos tulee laboratoriosta, se on usein yllätys tutkijalle itselleenkin. Esimerkiksi seinälaatoituksesta ei pysty sanomaan ilman laboratoriotutkimusta, esiintyykö siinä asbestia vai ei. Asbestia voi esiintyä laatoituksen saumalaastissa, kiinnityslaastissa tai tasoitteessa tai kaikissa näissä kolmessa. Pahimmillaan asbestia on lähes joka paikassa ja sen purkamisen kustannukset tulevat kalliiksi.

 

Lisätietoa ja ajankohtaista asbestitietoutta saat ylläpitämältämme sivustolta www.asbesti.info

 

Marja Saarikko
Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija,
rakennusterveysasiantuntija
marja.saarikko@kuntotutkimus.com
050 414 1749

YHTEYSTIEDOT

KT Kuntotutkimus Oy
Ruosilantie 14 A
HELSINKI
puh. 010 274 0810
info(at)kuntotutkimus.com

Suomen vahvimmat Kuntotutkimus Oy AA

KT Kuntotutkimus Oy © 2024