ARAn avustus sisäilmaongelmaisen rakennuksen perusparannukseen

14.4.2022

Asuinrakennuksen omistaja voi hakea avustusta sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimukseen ja/tai asuinrakennuksen perusparannuksen suunnitteluun. Avustuksia myöntää ARA, joka on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus.

Avustus on tarkoitettu omakotitalon omistajille ja taloyhtiöille. Avustuksen suuruus on enintään 50 % hyväksyttävistä kustannuksista ja toteutuneista kustannuksista. Rakennuksen pinta-alasta vähintään puolen on oltava ympärivuotisessa käytössä.

Haettavissa vaikka vasta epäillään ongelmia

Ylitarkastaja Suvi Heikkinen ARAn Rahoituksesta kertoo, että avustusta voidaan hakea jo siinä vaiheessa, kun sisäilmaongelmaa vasta epäillään.

-Avustettavia kustannuksia ovat kuntotutkimusten suunnittelu, tutkimustöiden, tarvittavien näytteiden oton ja niiden analysoinnin kustannukset sekä raportin laatimisesta aiheutuvat kustannukset.

Kuntotutkimuksen tekijällä on hänen mukaansa oltava Asumisterveysasetuksen (545/2015) mukainen pätevyys, kuten rakennusterveysasiantuntija (Eurofins Experts Service) tai kosteusvaurion kuntotutkija (FISE). Hakemukseen on liitettävä heidän sertifikaattinsa.
Huomioitavaa on kuitenkin, ettei tutkimusta tai suunnittelua saa aloittaa ennen ARAn aloituslupaa tai avustuspäätöstä.

Avustusta ei tunneta

Rakennusterveysasiantuntija Sami Heikkilä KT Kuntotutkimus Oy:stä kertoo, että isännöitsijät ja taloyhtiöt eivät ole kovin tietoisia avustuksesta.

-Sisäilma- ja kuntotutkimusten tilaajista vain noin 10 prosenttia on hakenut ARAn avustusta tutkimuksiin.

Katso lisätiedot
Avustus kuntotutkimukseen ja perusparannuksen suunnitteluun

YHTEYSTIEDOT

KT Kuntotutkimus Oy
Ruosilantie 14 A
HELSINKI
puh. 010 274 0810
info(at)kuntotutkimus.com

Suomen vahvimmat Kuntotutkimus Oy AA

KT Kuntotutkimus Oy © 2024